Hario V60

Chemex »

Clever »


Připravte si doma svou výběrovou kávu kvalitně pomocí japonského filtru Hario V60.


Historie Hario V60

Hario v japonštině znamená "král skla". Tato tradiční japonská společnost byla založena roku 1921 a od té doby produkuje jedny z nejkvalitnějších výrobků ze skla na světě. Velkou popularitu získaly např. vakuové kávovary. Poslední novinkou jsou skleněné, plastové a porcelánové filtry Hario V60.

Návod k přípravě

Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si kávu na filtru V60 připravit, co možná nejkvalitněji. Za použití čerstvě upražené výběrové kávy tak docílíte mnohem lepšího chuťového zážitku, než na který jste zvyklí z většiny kaváren.

Kde lze filtry Hario V60 koupit?

V našem internetovém obchodě si můžete kdykoliv pohodlně objednat z rozsáhlé nabídky výrobků Hario. Můžete také navštívit jednu z našich kaváren doubleshot, kde filtry V60 používáme jako hlavní metodu přípravy naší filtrované kávy.

E-shop


Příprava

Úvod

Co budeme potřebovat?

priprava v60
Krok 1

Připravte si kávu, horkou vodu a filtr V60

priprava v60
Krok 2

Důkladně propláchněte papírový filtr

Často velmi podceňovaný krok, který ale může kompletně zkazit i tu nejlepší kávu. Filtry dodávané společně s V60 jsou poměrně tenké, např. oproti Chemexu, ale stejně je nutné je důkladně propláchnout horkou vodou. Pouze tak se zbavíte nechtěné papírové chuti v šálku

Pokud chcete mít z kávy maximální chuťový požitek, neobejdete se bez kvalitního mlýnku. Předem namletá káva velmi rychle oxiduje a ztrácí tak své aroma i chuť. Doporučujeme se vyvarovat levným čepelovým mlýnkům, které zrnka většinou spálí a navíc melou kávu velice nepravidelně. Pokud nechcete investovat několik tisíc korun do kvalitního elektrického mlýnku s mlecími kameny, poohlédněte se určitě po ručním mlýnku, který na domácí použití poslouží také velmi dobře. A káva vám po vynaložené práci bude chutnat dvojnásobně!

V60 vyžaduje jemnější namletí než French Press, ale hrubší než espresso. Doba extrakce by vám měla posloužit jako vodítko

Krok 3 - V60-01

V60-01

priprava v60
Krok 4 - V60-02

V60-02

priprava v60
Rady na závěr

Rady na závěr

Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd.

Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.

Kam dál?

Kam dál?

  • Stáhněte si naší brožurku o různých přípravách kávy
  • Hario, výrobce V60 a konvice Buono
Video


Chcete poznat další alternativní metody přípravy kávy doma?


  • Aeropress

    Aeropress

  • French Press

    French Press

  • Vacuum Pot

    Vacuum Pot

  • Chemex

    Chemex

  • Clever

    Clever

  • Hario V60

    Hario V60


Zajímá vás dobrá káva? Navštivte naše webové stránky www.doubleshot.cz

facebooktwitterflickrvimeoemail
nakupujte na eshopu